Vijf tips voor een klantgerichte cultuur! (deel 1)

De klant zit er niet bij als managers of werknemers met elkaar vergaderen. Ze zijn vaak op zichzelf gericht en  dat zorgt voor een naar binnen gekeerde bedrijfscultuur. Hoe kun je zorgen dat ze zich op de klant focussen en hoe worden ze klantgerichter?

  1. Vertel steeds dat de klant niet koopt, maar dat er door mensen bij de klant gekocht wordt. Dit zorgt ervoor dat de klant als mens gezien wordt binnen je onderneming en het dwingt je werknemers te luisteren en empathischer te worden naar hun klant.
  2. Zeg nooit tegen je medewerkers dat de ene persoon meer aanleg heeft om klantgericht te werken dan de andere. De fout die je dan maakt is dat je je medewerkers oormerkt. Klantgericht werken is sociaal aangeleerd gedrag! Vertel daarentegen altijd dat klantgerichtheid te leren is, want op die manier motiveer je iedereen om klantgericht te werken.
  3. Van Jeff Bezos is bekend dat hij tijdens vergaderingen met zijn managers altijd een stoel leeg laat staan en zegt: “Hier zit de klant.” Breng de klant dus steeds in beeld tijdens vergaderingen.
  4. Zorg dat de klant altijd zichtbaar is op de foto’s die aan de muur hangen in je onderneming. Een onderneming vertelde ons dat de klanten hen arrogant vonden. Het viel ons op dat op alle foto’s aan de muren alleen hun producten getoond werden, maar geen enkele klant. Laat in jouw onderneming dus foto’s van jouw klanten zien.
  5. Tijdens verkooptrainingen hebben we ontdekt dat medewerkers van verschillende afdelingen, zoals bijvoorbeeld de financiële afdeling, de klant nooit in de ogen kijken. We hebben hen aangeraden om die mensen eens mee te nemen naar een klant. Op die manier zal de klant geruime tijd op het netvlies staan van die afdelingen.

Meer weten over klantgerichtheid? Download dan ons e-book, klik hier!

Start typing and press Enter to search